Kostenets
Начало
14 юни 2024
 
 
Основно меню
Начало
Костенец
Каталог
Настаняване
Картички
Връзки
Оферти
Готварска книга
Готварски рецепти
Време за губене
Форми и документи
Разписание
Виртуална панорама
Водопада
"Езерото"
хижа "Гургулица"
"Траянова врата"
параклис "Св.Спас"
Поща
Вход за сайта

Забравена парола
Нови потребители
Калоян
vasil1971
geoglaz
aivan666
Вили
Кой е тук?
В момента 3 госта онлайн
Статистика
Посетители: 15231574
случайна фирма

ЕТ "Ивена комерс" Винзавод - Долна баня


Валутен калкулатор
Няма връзка с ecb.int

Редакция - Информация - Още

Последни новини
София вдига поне седем пъти цените на общинските жилища Печат
12 февруари 2008
София вдига поне седем пъти цените на общинските жилища
Наемите за социално слаби с една трета по-високи

 

Най-малко седем пъти ще се вдигнат минималните продажни цени на жилища, собственост на Столичната община (СО). Това е записано в проекта на Наредба за цените на недвижимите имоти на СО, която беше представена във вторник пред финансовата комисия на градския парламент. Ако Столичният общински съвет (СОС) приеме документа, цените на общинската собственост ще се доближат до пазарните. До този момент на “Московска“ 33 ползваха изключително занижените оценки от страна на оценителите на общинските дружества “Софинвест“ и “Софийски имоти“.

В сега действащата наредба минимална цена за продажба на квадратен метър общински имот се формира на базата на данъчната оценка. Поради тази причина минималната база, върху която се стъпва, е 112 лева на кв. м. В новия проект за наредба базата става 800 лева на кв. м. Върху оценката влияят различни коефициенти, които могат да повишат или да снижат цената.

Основният фактор, който се отразява върху растежа на оценката, е районът, в който се намира имотът. В първи район (център) основната цена ще се умножава по коефициент 1.5. Така цената на общински апартамент в квартал “Лозенец“ ще достигне 1709 лева (884) евро за квадратен метър. Заради по-ниски коефициенти в Банкя тя бъде 1037 лева, в Люлин – 1130 лева, в Бояна – 1224 лева и т.н. Тези цени няма да могат да бъдат прескачани от “независимите“ оценители, защото отпадат почти всички коефициенти, през които досега стойността на имотите бе сваляна.

В настоящата наредба цените падат при наличие на съсобственост и при явяване само на един купувач.

Въпреки че администрацията на кмета Бойко Борисов е автор на проекта за наредба, кардиналният скок на минималната стойност не бе харесан изцяло от групата на ГЕРБ. “Тази наредба ще направи революция в начините на оценяване на общинската собственост. Цените на имотите в централната зона обаче са доста по-високи в момента и цена от 1709 лева за “Лозенец“ е по-подходяща за "Люлин". Трябва да се помисли за вдигане на цените с десетина процента“, заяви съветникът от ГЕРБ Орлин Иванов. Шефът на дирекция “Общинска собственост“ Мария Праматарова обеща да се помисли по въпроса.

Досега повечето от предложенията за сделки с общинско имущество постъпваха в СОС с оценки, които нямат нищо общо с пазарната реалност на имотите. Последният хит се случи малко преди местните избори. Тогава общинският съветник от ССД Нели Манова вкара доклад за размяна на общински парцел в кв. “Хаджи Димитър“ за апартаменти. Парцелът от 1.3 декара, върху който можеше да се построи блок с разгъната площ 4 декара, бе оценен от общински оценители на 200 000 лева. Докладът така и не мина през СОС, защото бе наложено политическо ембарго на заменките.

Заради ниските цени се налагаше общинските съветници, предимно от бюджетната комисия, да вдигат на око стойността им. Приемането на подобен документ е доста закъсняло. През “Софийски имоти“ и чрез замени в СОС имущественият фонд на общината значително изтъня. В момента от Софийската градска прокуратура им е трудно да изчислят колко в стотици милиони левове е бил ощетен градът през тези сделки.

Пред градския парламент Праматарова представи и проект за нови наеми на общинските жилища, които се полагат на социално слаби. Скокът е 33 процента или от 60 стотинки на кв. м на 80 стотинки. Така за двустайно жилище, например в кв. “Дианабад“, спечелилият право да го ползва ще плаща 88 лева наем на месец, вместо 66 лева в момента. Разработен е и вариант за цена от 1 лев на кв. м.

Недоволен от цялата ситуация излезе единствено общинският съветник от ГЕРБ Илия Илиев. Той влезе в листата на Бойко Борисов като представител на ромското движение ДРОМ. Илиев поиска понижаване на цените на наемите и стойността на имотите за столичните квартали с преобладаващо ромско население. Той мотивира становището си с това, че “там по принцип цените са по-ниски“.

Ако бъде приета наредбата, тя ще даде право на кмета Бойко Борисов да иска обезщетение от компании, които използват общинската собственост за прокарване на техническа инфраструктура.

 


vbaneri(6);
 
< Предишен
 
Top! Top!