Kostenets
Начало
14 юни 2024
 
 
Основно меню
Начало
Костенец
Каталог
Настаняване
Картички
Връзки
Оферти
Готварска книга
Готварски рецепти
Време за губене
Форми и документи
Разписание
Виртуална панорама
Водопада
"Езерото"
хижа "Гургулица"
"Траянова врата"
параклис "Св.Спас"
Поща
Вход за сайта





Забравена парола
Нови потребители
Калоян
vasil1971
geoglaz
aivan666
Вили
Кой е тук?
В момента 1 гост онлайн
Статистика
Посетители: 15231469
случайна фирма

Голф и SPA комплекс Ибър


Валутен калкулатор
Няма връзка с ecb.int

Редакция - Информация - Още

Последни новини
Първа присъда срещу община, допуснала наводнение Печат
27 февруари 2008
Съдът постанови Смолян да плати 39 000 лв. обезщетение на стоматолог, чиято къща пострада при пороите от 2005 г.За първи път гражданин осъди община, че не си е свършила задълженията по закон и така е станала причина къщата му да бъде наводнена при проливните дъждове през 2005 г.Смолянският окръжен съд постанови община Смолян да плати почти 39 000 лв. обезщетение на стоматолога д-р Димитър Пандевски.

Наделина Анева


Според експертите по делото и съда канализацията на града е била изпълнена некачествено и не е стопанисвана добре. Освен това общината не е взела никакви мерки срещу незаконен строеж, който също е сред причините за нещастието.
Пред Нова телевизия вчера Пандевски разказа, че къщата му, в която се намирал и стоматологичният му кабинет, е повредена и до днес мирише на мухъл. Придошлата р. Бяла донесла в дома му фекални води, тиня и отпадъци заради непочистени шахти и канали. Д-р Пандевски твърди, че вече не може да упражнява професията си, защото машините му се повредили от наводнението, и като баща на три деца ги лишавал от препитание.
"Решението не е окончателно. В момента сме в апелативния съд", коментира пред "Сега" кметът на Смолян Дора Янкова. "Ще обжалваме докрай, защото така може да се създаде опасен прецедент и заради природните бедствия да бъде разорена не само една община, а и цялата държава", допълни тя. Според нея в момента всеки адвокат можел да спечели такова дело, а това не бивало да става.
"Канализацията е правена далеч преди да поема поста. Аз също имам претенции към старата инфраструктура, но няма на кого да се оплача, няма да съдя предшествениците си", каза още Янкова. По закон общината трябва да се грижи за канализацията в населените места, тя дава разрешения за строеж и санкционира при незаконно строителство.
Янкова обясни още, че подобно на д-р Пандевски от наводнението през 2005 г. пострадал цял квартал в Смолян, но никой друг не е завел дело срещу общината за обезщетение. "Тогава паднаха 218 л на кв. м за денонощие", напомни Янкова. Общината е поискала тройна експертиза от Апелативния съд. Стоматологът пък се заканва да стигне дори до съда в Страсбург, ако се наложи.
При проливните дъждове през 2005 г. бяха засегнати над два милиона българи, 1300 къщи се оказаха необитаеми, а 258 къщи бяха напълно сринати от водната вълна. Тогава властите стовариха вината за бедствието върху природата. Постепенно обаче стана ясно, че много от ведомствата и кметствата не са си свършили работата - канализацията не е почистена, дигите не са поддържани, язовирите са препълнени или неизправни и т.н. Прокуратурата заведе няколко дела за това, но всички те завършиха с оправдателна присъда.
През 2005 г. правителството осигури 247.5 млн. лв. за ликвидиране на последствията от пороите. Общините получиха над 113 млн. лв., но и до днес десетки семейства все още живеят във фургони. Преди ден министърът за бедствията и авариите Емел Етем констатира, че общините пак не са подготвени и ни чакат нови наводнения през пролетта.

 
< Предишен   Следващ >
 




Top! Top!