Kostenets
Начало
14 юни 2024
 
 
Основно меню
Начало
Костенец
Каталог
Настаняване
Картички
Връзки
Оферти
Готварска книга
Готварски рецепти
Време за губене
Форми и документи
Разписание
Виртуална панорама
Водопада
"Езерото"
хижа "Гургулица"
"Траянова врата"
параклис "Св.Спас"
Поща
Вход за сайта

Забравена парола
Нови потребители
Калоян
vasil1971
geoglaz
aivan666
Вили
Кой е тук?
В момента 1 гост онлайн
Статистика
Посетители: 15231321
случайна фирма

ХХИ АД


Валутен калкулатор
Няма връзка с ecb.int

Редакция - Информация - Още

Последни новини
Взривове във военни складове паникьосаха столицата Печат
03 юли 2008

 

Експлозии от военни складове разтърсиха София преди 6.30 часа сутринта в четвъртък. Няколко силни гърмежа потрошиха стъкла на прозорци в кварталите "Левски", "Хаджи Димитър" и ''Сухата река'' и разбудиха жителите им. Последваха десетки по-слаби тътени от детонации. Те продължиха през различен интервал от време до 10 часа. След около час взривовете, макар и слаби, се възобновиха и все още се чуват макар и много слаби и нарядко.

Около 45 минути след първите експлозии цареше пълно информационно затъмнение. Едва около 8 часа започнаха да излизат първите данни за естеството им и съвети към населението, живеещо в района на столичния квартал "Челопечене", където се намира военното поделение, на чиято територия са избухнали боеприпаси. Докато течаха противоречиви информации за очакван мощен взрив в склад за  тротил с ударна вълна от 8 км дали ще има организирана евакуация на хората, живеещите там започнаха сами да се изнасят от домовете си

Въпреки първоначалните уверения, че няма пострадали, по-късно от "Пирогов" съобщиха за приети двама наранени от изпотрошените стъкла на домовете им и един обгазен. Вероятно броят на леко ранените ще продължи да расте.

Не са унищожавани контролирано боеприпаси

От Министерството на отбраната (МО) съобщиха, че поделението, което е в процес на закриване, представлява база за боеприпаси с изтекъл срок на годност и има два цеха за разглобяване на боеприпаси и извличане на взривни вещества и складове за боеприпаси. Съставът на взривните вещества основно е тротил и хексоген. При взривяване се излъчват азотни окиси и въглероден диоксид, които при съществуващата метеорологична обстановка и създадените концентрации не са опасни за хората, заявяват от МО. В поделението се съхраняват общо 1494 тона муниции. Взривовете са избухнали в четири складове.

След като се появи противоречива информация за възможността да избухне нов взрив, министърът на отбраната Николай Цонев обясни, че всички опасности са преминали. Той каза, че е можело да се взриви най-големият склад в района, в който е имало 20 тона тротил, но се е разминало.

От половин месец в поделението не се извършва утилизация. Базата се охранява от охранителна фирма МОБА към МО, четиримата й служители на територията на поделението са се евакуирали.

Институциите дават "заето"

Първата насочваща информация, в което се споменаваше възможността за избухване на муниции, излезе 45 минути след първите два взрива. Дотогава всички телефони на компетентните институции даваха заето. В същото време около 300 000 души, които живеят в източните райони на София бяха изпаднали в пълна паника. Според читатели на Мediapool първите слухове по време на информационното затъмнение са били за авария в Кремиковци, взривени цистерни с гориво край летището и дори за самолетна катастрофа.

Министърът на отбраната Николай Цонев призна, че най-големият проблем е дошъл от забавянето на информацията с около 40 мин. ''Това е наша слабост, но и ние трябваше да разберем за какво става въпрос'', посочи министърът.

Евакуирани са 1700 души

Евакуирани са около 1700 души от близо 600 къщи в района. Само около 200 души са останали в периметъра от 6 км. Министърът на извънредните ситуации Емел Етем призова хората да не се връщат доброволно в домовете си, а да изчакат разрешението на властите. Ако се налага хората, които в момента са в Бутонец, ще бъдат настанени другаде.

До този момент не е направен оглед за щетите, но констатацията е, че има масово счупени стъкла и паднали мазилки. След приключване на инцидента районните общини ще направят оглед и ще могат кандидатстват за средства за възстановяване на щетите.

Извилият се силен дим в резултат на експлозиите принуди Министерството на транспорта да затвори летище София, което се намира наблизо до региона на експлозиите. Полетите са пренасочени към аеропорта в Пловдив, пасажерите се извозват с автобуси до там. Очакваше се в 14.30 ч. пистите на столичното летище отново да започнат да приемат самолети, но това бе отложено.

Потвърдена бе и информацията, че на пистата за рулиране на летището е била открита осколка от снаряд от военното поделение.

От Гражданска защита призоваха хората, които открият подобни парчета от боеприпаси, да сигнализират за това на тел.112. Оказа се, че центърът на системата за спешни обаждания в Русе, който заработи в четвъртък пилотно, е приел обаждания за взрива.

Повече прах и азотни диоксиди, няма радиация

Екипи на Изпълнителната агенция по околна среда взеха проби от въздуха в района и от тях е видно, че няма превишение на нормите на вредни вещества във въздуха в близост до "Челопечене", съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Увеличено е съдържанието на прах със седем пъти, отчетено е било и ръст в стойностите на азотния диоксидв кв. "Дружба", но в следобедните часове вече е констатирано намаление и показателите са под пределно допустимите.

Автоматичната измервателна станция ще продължи да прави измервания през целия ден и регулярно да подава информация., като резултатите за неговия състав се очакват всеки момент.

Резултатите от пробите от р. Лесновска при Световрачане показват, че показателите за киселинност на водата, електропроводимост и разтворен кислород, които по принцип дават индикации за замърсяване, са в нормите. Основните анализи ще са готови в петък – 4 юли, а пълният химичен анализ ще бъде готов до 4 дни.

Анализи на въздуха сочат, че няма повишена радиоактивност, каквито слухове се появиха.

Премиерът Сергей Станишев свика извънредно заседание на Министерски съвет в 9 ч, час преди старта на редовната сбирка на кабинета за изясняване на ситуацията и да се обсъдят мерките за действие.

Образувано е досъдебно производство от Софийската военно-окръжна прокуратура срещу неизвестен извършител. Ръководителят й Спас Илиев не пожела да съобщи повече подробности, коментирайки, че прокуратурата работи само с факти.

Оглед на мястото на инцидента ще може да се направи едва след като приключат взривовете. Районът е бил облетян с хеликоптер за събиране на повече информация, но какви са резултатите все още не е ясно. Няма избистрени версии, по които да се работи.

 
< Предишен   Следващ >
 
Top! Top!